Svečanim programom održanim u festivalskom šatoru, podizanjem festivalske zastave, razgledom izložaba i vatrometom, u Lepoglavi je otvoren 21. međunarodni festival čipke.

Ispred predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, visoke pokroviteljice festivala, otvorio ga je potpredsjednik vlade i ministar graditeljstva Predrag Štromar.
– Lepoglavski je festival, kojim se mogu ponositi svi Lepoglavčani, jedan je od zaštitnih brendova Varaždinske županije i Hrvatske. Ovaj festival ima velik potencijal u povezivanju kulturne baštine i turizma koji treba iskoristi – rekao je tom prigodom predsjedničin izaslanik Štromar.

Brojne je goste pozdravio domaćin, lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić istaknuvši nacionalni značaj festivala koji okuplja sve čipkarske lokalitete i organizacije iz Hrvatske, ali i spaja Lepoglavu gotovo sa svim kontinentima. Poseban je naglasak u obraćanju gostima gradonačelnik Škvarić stavio na značajne obljetnice koje će biti obilježene tijekom trajanja 21. međunarodnog festivala čipke.

– 1892. godine čipkarstvo je ušlo u lepoglavsku školu i tamo je opstalo sve do danas, punih 125 godina. Ove godine obilježavamo 80 godina od otvorenja zgrade Banovinske čipkarske škole, objekta u kojem su čipkarice učile raditi čipku. Objekt je to koji je u prošlim vremenima imao značajnu ulogu u razvoju lepoglavskog kraja, a i danas, kada je u njoj smještena gradska uprava, ima svoju funkciju – rekao je Škvarić te podsjetio na projekt Centra za pavline nastao kao izraz brige za lepoglavsku baštinu.
– Više od dva desetljeća  sustavnog vođenja priče o lepoglavskoj čipki, zahvaljujući dobroj i pravoj vlasti koja je znala, prepoznala i sustavno gradila brend, festival je doživio svoje 21. izdanje – istaknuo je ispred Varaždinske županije zamjenik župana Tomislav Paljak dodajući da se čipka može raditi samo ako za to postoji ljubav kakvu prema njoj imaju lepoglavske čipkarice.

Prepoznavši čipkarstvo kao značajan dio lokalnog identiteta Ministarstvo kulture je i ove godine preuzelo pokroviteljstvo nad festivalom. 
– Čipkarstvo u Lepoglavi jedinstveno je svjedočanstvo tradicijske kulture koja je ostavila neizbrisiv trag u kulturološkoj slici sredine – kazala je Martina Šimunković, izaslanica ministrice kulture.

Ispred ministra turizma nazočnima se obratio glavni tajnik Ministarstva turizma Ivo Bašić koji je kazao da ovaj festival stavlja Lepoglavu na kartu kontinentalnog turizma u Hrvatskoj.
– Ovakva događanja obogaćuju turističku ponudu kontinentalnog prostora, ali i čuvaju vlastitu kulturu, baštinu i identitet – istaknuo je Bašić.

Veleposlanik SR Njemačke u Republici Hrvatskoj, njegova ekselencija Thomas Schultze podsjetio je na brojne veze između Hrvatske i Njemačke među kojima je i vještina izrade čipke.
– Partnerstvo na festivalu prihvatili smo zbog činjenice da i Njemačka ima dugu tradiciju čipkarstva. Razlog za prihvaćanje partnerstva bilo je i to što je festival u Lepoglavi dobar način da pokažemo kako je razvoj kontinentalnog turizma bitan te da kontinentalni dio Hrvatske ima što ponuditi – rekao je veleposlanik Schultze.

Među ostalim gostima na otvorenju 21. međunarodnog festivala čipke  bile su i saborske zastupnice Marija Puh i Božica Makar, saborski zastupnik Anđelko Stričak, veleposlanica Slovenije njezina ekselencija Smiljana Knez, veleposlanica Bosne i Hercegovine njezina ekselencija Renata Paškalj, državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop, varaždinski biskup Josip Mrzljak te brojni gradonačelnici i načelnici među kojima i izaslanica Grada Zagreba Nevenka Jurić.

Prigodom otvaranja festivala 15 je čipkarica primilo, po prvi puta dodijeljena, priznanja počasne majstorice lepoglavske čipke. Iz ruku potpredsjednika vlade Predraga Štromara i lepoglavskog gradonačelnika Marijana Škvarića primila su ih: Dora Ledinščak, Ana Čretni, Jozefina Kramarić, Ivka Druško, Paula Druško, Štefica Migač, Ivka Botković, Barbara Žuliček, Ana Zidar, Julijana Husnjak, Stanislava Ježek, Magda Funda, Bara Bačak, Magdica Ježek i Barica Žulić.

Tijekom svečanosti otvaranja u glazbenom su dijelu programa nastupile mlade talentirane lepoglavske glazbenice, pjevačice Lucija Job i Marija Hodalj uz klavirsku pratnju Danijela Ota te Limena glazba Lepoglave. Počasnim su se pucnjem oglasili i višnjički i kamenički kuburaši.

Podijelite na