U jeku odgode brojnih manifestacija zbog epidemiološke situacije izazvane virusom COVID-19, u Lepoglavi traju pripreme za 24. međunarodni festival čipke koji će se održati ovog rujna i to u virtualnom obliku.

– Želeći nastaviti kontinuitet održavanja Međunarodnog festivala čipke odlučili smo da ovogodišnji, inače 24. po redu, Međunarodni festival čipke bude održan u izmijenjenom obliku i novom ruhu odnosno da bude održan u virtualnom obliku. Trenutno traje priprema materijala kojim ćemo u virtualnom svijetu predstaviti ono što smo ove godine planirali pokazati posjetiteljima tijekom trajanja 24. Međunarodnog festivala čipke čije je tradicionalno održavanje poremetila pojava koronavirusa. Naime, naše smo drage prijatelje zamolili da pošalju videoisječke onih prezentacija čipaka s kojima su se planirali predstaviti na našem festivalu. Dobili smo 14 videoisječaka inozemnih izlagača te još šest njih iz naših čipkarskih centara. Svi oni naći će se u video materijalu koji pripremamo – istaknuo je gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić dodajući i da će u prostoru pavlinskog samostana biti postavljena velika izložba lepoglavske čipke kroz koju će se posjetitelji moći prošetati virtualno, a budu li trenutna epidemiološka situacija to dozvoljavala, vrata pavlinskog samostana otvorit će se i za fizički razgled navedene izložbe.

Ta će izložba biti prigoda da se kroz virtualnu šetnju svijetu predstavi ljepota lepoglavske čipke.
– Ovo je prigoda da na jednom mjestu pokažemo naše čipke koje su izrađene tijekom svih ovih godina održavanja festivala. Na toj izložbi planiramo predstaviti i neke od eksponata ovogodišnje zemlje partnera festivala – Bugarske – istaknula je direktorica ureda Turističke zajednice Grada Lepoglave Ljubica Dubovečak dodavši kako je ovo dobra prigoda za pripremu jubilarnog 25. Međunarodnog festivala čipke koji će se, nadaju se organizatori, nesmetano iduće godine održati u
Lepoglavi.

Ovogodišnje virtualno izdanje Međunarodnog festivala čipke trajat će najduže do sada, od 11. do 30. rujna.

Podijelite na