Izdvojeno

 
 

Projekt "Be Unique"

Na predstojećem Čipkarskom festivalu pozornost javnosti zasigurno će privući nešto drugačija, ali također zanimljiva, haljina s lepoglavskom čipkom kao glavnim modnim motivom. Haljina će biti izrađena u okviru projekta "Be unique within Europe", u kojem zajedno s još sedam partnera iz sedam europskih zemalja - Slovenijom, Velikom Britanijom, Belgijom, Estonijom, Švedskom, Španjolskom i Maltom, sudjeluje udruga Ekomuzej Lepoglava.

Riječ je o projektu koji financijski podupire Europska unija, a koji je okupio partnerske organizacije koje promiču ručni rad kao vještinu koja, onima koji se njome koriste, može donijeti zaradu i osigurati egzistenciju.

- Ukupna vrijednost projekta veća je od milijun kuna, od čega 105.000 kuna dobiva Ekomuzej Lepoglava – istaknuo je predsjednik udruge Ekomuzej Lepoglava ujedno i voditelj projekta Dejan Bjelivuk, pozvavši sve zainteresirane čipkarice da se uključe u navedeni projekt.

U okviru projekta svatko od partnera izradit će haljinu kojoj će glavni motiv biti rukom rađeni osuvremenjeni tradicijski modni dodaci. Na haljini koju će izraditi udruga Ekomuzej Lepoglava glavni će motiv biti lepoglavska čipka.

- Kao i svi projektni partneri iskoristit ćemo tradicijske motive i tehnike, modno ih osuvremeniti i staviti na haljinu. Izrada motiva za našu haljinu već je počela. Zanimljivo je da će to biti motivi lepoglavske čipke u boji  – otkrila je Slavica Kučar, koja zajedno sa Suzanom Ježovita radi na "lepoglavskoj" haljini.

Sljedeće okupljanje projektnih partnera bit će u svibnju ove godine i to u Švedskoj. Nakon Švedske, ove će se godine sudionici projekta okupiti i u Estoniji, Walesu te u Lepoglavi za vrijeme trajanja ovogodišnjeg Čipkarskog festivala, od 18. do 21. rujna. Nakon toga slijede još dva okupljanja projektnih partnera i to u Belgiji i Sloveniji iduće godine.

Pokrovitelji

 
 

Gastronomija i smještaj

Ukoliko vam treba smještaj za vrijeme Festivala čipke ili ako želite provjeriti gastronomske delicije koje se nude u lepoglavskoj regiji, pogledajte ih na linku niže i rezervirajte svoje mjesto u Lepoglavi.

Pročitaj više

PRODAJNA GALERIJA

Kupite originalnu Lepoglavsku čipku on-line! Čipke su upakirane u ekskluzivne papirnate omote u tri veličine ovisno o dimenziji čipke. Na omote je aplicirana oznaka "Izvorno hrvatsko" AF 008, markica Povjerenstva grada Lepoglave s kontrolnim brojem vrhunske kvalitete lepoglavske čipke, deklaracija sa podacima o čipki i čipkarici ...

Web trgovina

 

Brzi kontakt

Nazovite nas na
+385 42 770 137

Email
turizam@lepoglava–info.hr

Nalazite se ovdje: Naslovnica Projekt "Be Unique"