Na sinoćnjoj svečanosti u Lepoglavi otvoren je jubilarni – 20. međunarodni festival čipke. Lepoglava će tako sve do nedjelje, 25. rujna, biti prijestolnica europskog čipkarstva, a tijekom četiri festivalska dana posjetitelji ovog uglednog festivala imat će prigodu vidjeti tridesetak izložbi čipki iz devet zemalja Europe.
Ovogodišnji međunarodni festival čipke otvorio je župan Varaždinske županije Predrag Štromar, izaslanik visoke pokroviteljice Festivala – predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.


– Lepoglava je mali grad velikog srca koji kuca za čipku i čipkarstvo, taj izuzetno vrijedan dio naše bogate tradicijske i kulturne baštine, zahvaljujući kojoj je naša Lepoglava finim nitima čipke povezana s cijelim svijetom. Tijekom dva festivalska desetljeća čipka nas je povezala s tridesetak gradova svijeta, a naš je festival od malog, lokalnog festivala prerastao u važno mjesto susreta raznih čipkarskih tradicija iz cijele Europe. Stoga možemo s pravom reći kako je Lepoglava u ove festivalske dane – europska čipkarska prijestolnica – istaknuo je na svečanom otvorenju 20. međunarodnog festivala čipke gradonačelnik Lepoglave dipl. ing. Marijan Škvarić. Lepoglavski gradonačelnik tom je prigodom podsjetio na dugu i vrijednu kulturnu tradiciju lepoglavskog kraja, koja će biti dostojno predstavljena u novom Centru za posjetitelje. 


– Posebno želim zahvaliti Kraljevini Belgiji, ovogodišnjoj zemlji – partneru našeg festivala, zemlji s kojom nas povezuje duga i bogata čipkarska tradicija – naglasio je gradonačelnik Lepoglave te na podršci zahvalio i visokoj pokroviteljici festivala – predsjednici Kolindi Grabar Kitarović, te pokroviteljima – Ministarstvu kulture, Ministarstvu turizma, Ministarstvu poljoprivrede, Varaždinskoj županiji te Hrvatskom povjerenstvu za UNESCO. 


Na uzornoj organizaciji Festivala na svečanom je otvorenju organizatorima čestitao mr. sc. Pavao Parat, direktor Regionalnog centra sjeverna Hrvatska Zagrebačke banke, koja je generalni pokrovitelj 20. međunarodnog festivala čipke. 


Čestitku organizatorima uputio je na hrvatskom jeziku i veleposlanik Kraljevine Belgije, Njegova Ekselencija Philippe Benoit. 
– Iznimno smo počašćeni što u ovom prekrasnom gradu zajedno možemo slaviti čipku te predstaviti našu tradicionalnu čipku, ali i moderne čipkarske tehnike. Zadovoljstvo nam je da na ovom uglednom festivalu možemo predstaviti našu zemlju, njenu kulturu i gastronomiju. Kraljevina Belgija s Republikom Hrvatskom ostvaruje odlične bilateralne odnose, no naša povezanost seže daleko u povijest, upravo zahvaljujući čipki na batiće. Ona je važan dio kulturne tradicije naše zemlje, a ovaj je festival nova prigoda da produbimo naše odnose te da zajedno radimo na očuvanju i promociji čipke i čipkarstva, tog vrijednog dijela zajedničke europske baštine – poručio je veleposlanik Benoit te izrazio nadu kako će odlična kulturna suradnja pomoći i u daljnjem razvoju gospodarske suradnje između Kraljevine Belgije i Republike Hrvatske. 


Značaj lepoglavske čipke te bogate kulturne i obrazovno – znanstvene tradicije grada Lepoglave naglasio je i mr. sc. Adam Pintarić, izaslanik ministra kulture Republike Hrvatske. 
– Lepoglavska čipka i ostavština lepoglavskih pavlina zorno pokazuju pripadnost istom europskom kulturnom krugu. Zahvaljujući čipki i ovom međunarodnom festivalu Lepoglava mijenja svoj imidž i svoj identitet uspješno gradi kao grad kulture – rekao je izaslanik ministra kulture. 


Značaj međunarodnog festivala u Lepoglavi na svečanosti je posebno istaknuo i Ivo Bašić, izaslanik ministra turizma. – Međunarodni festival čipke u Lepoglavi iz godine u godinu ima nove sadržaje i nove prijatelje. Zato je u dvadeset festivalskih godina prerastao u festival s međunarodnim ugledom koji na najbolji način reprezentira bogatu kulturnu tradiciju Lepoglave, ali i cijele Varaždinske županije. Neraskidivim nitima čipke Lepoglava je danas povezana s cijelim svijetom, stoga s pravom možemo biti ponosni na ovaj festival i vrijednosti koje promiče – naglasio je varaždinski župan Predrag Štromar, izaslanik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.


U programu svečanog otvaranja 20. međunarodnog festivala čipke nastupile su sopranistica Sandra Bagarić i mezzosopranistica Blanka Tkalčić, uz klavirsku pratnju prof. Darka Domitrovića. 
Ugledni gosti festivala, među kojima su bili i veleposlanica Australije, Njena ekselencija Susan Cox, članovi diplomatskog zbora, saborski zastupnici, biskup Varaždinske županije msgr. Josip Mrzljak, te predstavnici jedinica lokalne i regionalne samouprave razgledali su izložbe ovogodišnjeg festivala te uživali u posebno atraktivnom programu – igri svjetla na pavlinskom samostanu u Lepoglavi.

Podijelite na