Program ovogodišnjeg, dvadesetog međunarodnog festivala čipke koji će biti održan u Lepoglavi od 22. do 25. rujna, pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar – Kitarović, predstavljen je u četvrtak, 15. rujna, u Pavlinskom samostanu u Lepoglavi.


– Dvadeseti festival posvećen je prijateljstvu i zajedništvu stvorenima nitima čipke, pa otuda i naslov festivala „Nitima čipke povezani“. Zahvaljujući našoj bogatoj kulturnoj baštini, iznimnoj tradiciji rukotvorstva, a prije svega – lepoglavskoj čipki, naša je Lepoglava tim finim nitima povezana s cijelim svijetom. Tome svjedoči i činjenica da će se na ovogodišnjem, jubilarnom festivalu, predstaviti čipka i čipkarsko umijeće iz osam europskih zemalja. Stoga s pravom možemo reći kako će u dane festivala Lepoglava biti središnje mjesto čipkarskog festivala. Posebno nas veseli da je zemlja – partner ovogodišnjeg festivala Kraljevina Belgija, zemlja iznimne čipkarske tradicije – naglasio je na konferenciji za novinare dipl. ing. Marijan Škvarić, gradonačelnik Lepoglave, koji je tom prigodom podsjetio kako je univerzalnu ljepotu i vrijednost lepoglavske čipke prepoznao i UNESCO, koji je lepoglavsku čipku uvrstio na listu nematerijalne baštine čovječanstva. 
Posjetitelji će tako u četiri festivalska dana moći uživati u tridesetak izložaba čipaka, upoznati raznolike čipkarske tehnike i sudjelovati u radionicama njihove izrade.


– Lepoglava i Belgija povezane su tehnikom čipke poznatom pod nazivom duchees. Najpoznatija lepoglavska i hrvatska dizajnerica čipaka, Danica Brössler, odabrala je upravo ovu vrstu belgijske čipke kao tehnološki i dizajnerski uzor u oblikovanju lepoglavskog čipkarstva tridesetih godina 20. stoljeća. Na Festivalu će se predstaviti dvije ugledne čipkarske institucije iz Belgije – Kant in Vlaandern i Lace school Artofil, a prikazat će razne povijesne čipkarske tehnike, primjenu čipaka na povijesnim kostimima, kao i suvremeno čipkarstvo. U okviru Festivala Lace School Artofil, po prvi puta javno će prikazati tijek izrade čipke u flandrijskoj tehnici na velikom jastuku s više od 2.000 batića, na koje je namotano više od 10.000 metara pamučne niti i više od 100.000 pribadača – rekla je, govoreći o programu 20. međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi, Karmen Šoštarić, upraviteljica Zadruge lepoglavske čipke. 


U suradnji s Veleposlanstvom Kraljevine Belgije u Republici Hrvatskoj, u subotu, 24. rujna, na Danu Kraljevine Belgije, bit će upriličeno i modno događanje autorskih radova belgijske modne dizajnerice Elise Kopec te koncert uglednog pijaniste Oliviera De Spiegeleira.


– Ovogodišnji festival će obilovati i popratnim događanjima, koji će biti posebno atraktivni zahvaljujući suradnji s Kraljevinom Belgijom, pa će za posjetitelje festivala biti priređene i posebne degustacije belgijske čokolade, pralina i vafla, te naravno, piva. Posebnost ovogodišnjeg festivala je Milenijska fotografija Šime Strikomana pod nazivom „Sunce“. Tako će u petak, 23. rujna, čak 1.200 osoba svojim tijelima ocrtati jednu od najpoznatijih lepoglavskih čipaka na prostoru sportskog centra u Lepoglavi – naglasila je Ljubica Dubovečak, direktorica Turističke zajednice grada Lepoglave i pozvala sve zainteresirane da u dane festivala posjete Lepoglavu i da uživaju u iznimnoj ponudi ovog atraktivnog festivala. 


Zbog svojega ugleda u očuvanju, istraživanjima, prenošenju znanja, prezentaciji i zaštiti čipkarstva Lepoglavi je ove godine pripala i čast da značajnije sudjeluje u programu ovogodišnjih Dana europske baštine, koji se održavaju pod naslovom “Baština i zajednice”.

Podijelite na