Izdvojeno

 
 

Vrijedna baština predstavljena i na Sajmu tradicionalnih rukotvorinaPonuda 19. međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi obogaćena je Sajmom tradicionalnih rukotvorina koji je u subotu, 19. rujna, otvorio lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić.
Ove se godine na terasi restorana Ivančica predstavilo 37 izlagača iz Hrvatske i Slovenije – tradicionalnih obrta, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, lepoglavskih čipkarica i umjetnika, koji su izložili predmete tradicionalnog rukotvorstva, originalne suvenire, uporabne predmete te domaća vina i voćne rakije, bučino ulje i domaća jela i slastice. - Duga tradicija i vrijedna baština, kojoj svjedočimo i na ovom, već šestom sajmu tradicionalnih rukotvorina, uz vrijedne ljude, naš je najveći potencijal. Uz podršku naših prijatelja i partnera, s kojima nas je povezala upravo čipka i volja za očuvanjem vrijedne kulturne tradicije, taj potencijal lepoglavskog kraja uspijevamo ostvariti i na toj povijesnoj ostavštini graditi nove vrijednosti uz podršku Europske unije – istaknuo je na otvorenju sajma gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić i podsjetio kako se sajam održava uz podršku europskog projekta DE - PARK, čiji je cilj očuvanje i prezentacija vrijedne tradicijske kulturne baštine.
U prigodnom programu nastupila su djeca iz dječjih vrtića u Lepoglavi i Žarovnici te osnovnih škola iz Lepoglave, Kamenice i Višnjice, a organizatori – Udruga Ekomuzej Lepoglava i Agro – turistički klaster Lepoglava, dodijelili su i nagrade za najljepše uređeni štand na 6. sajmu tradicionalnih rukotvorina. Prva nagrada dodijeljena je trgovini Čipke Mojca iz slovenske Škofje Loke, drugu nagradu primila je Učenička zadruga Višnja iz Višnjice, a treću – OPG Darinkina kuća. Program uz otvorenje Sajma tradicionalnih rukotvorina završio je večernjim koncertom Rajka Suhodolčana.
Trećeg festivalskog dana posjetitelji, među kojima je bilo najviše gostiju iz Slovenije, uz razgled atraktivnih izložbi čipke, imali su prigodu na radionicama vidjeti kako se izrađuje lepoglavska čipka, te naučiti kako isplesti košare i logožare, kako ukrasiti licitarsko srce ili pripremiti ljekovito bilje.
Posljednjeg dana ovogodišnjeg međunarodnog festivala čipke predstavit će se KUD Lepoglavski pušlek s programom – Tak su delali naši stari, u 14 sati bit će organiziran tradicionalni mimohod ulicama Lepoglave, a nakon poslijepodnevnog zabavnog programa, u 18 sati i 30 minuta uslijedit će program svečanog zatvaranja Festivala, kada će biti organizirana i svečana podjela diploma 12. generaciji polaznica Škole lepoglavske čipke.

Pokrovitelji

 
 

Gastronomija i smještaj

Ukoliko vam treba smještaj za vrijeme Festivala čipke ili ako želite provjeriti gastronomske delicije koje se nude u lepoglavskoj regiji, pogledajte ih na linku niže i rezervirajte svoje mjesto u Lepoglavi.

Pročitaj više

PRODAJNA GALERIJA

Kupite originalnu Lepoglavsku čipku on-line! Čipke su upakirane u ekskluzivne papirnate omote u tri veličine ovisno o dimenziji čipke. Na omote je aplicirana oznaka "Izvorno hrvatsko" AF 008, markica Povjerenstva grada Lepoglave s kontrolnim brojem vrhunske kvalitete lepoglavske čipke, deklaracija sa podacima o čipki i čipkarici ...

Web trgovina

 

Brzi kontakt

Nazovite nas na
+385 42 770 137

Email
turizam@lepoglava–info.hr

Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva 2015 Vrijedna baština predstavljena i na Sajmu tradicionalnih rukotvorina