Izdvojeno

 
 

Susret s partnerima u velškom Llandoveryju

U sklopu europskog projekta Be Unique, u kojem Udruga Ekomuzej Lepoglava sudjeluje s partnerima iz sedam zemalja Europske unije, predstavnici ove lepoglavske udruge posjetili su Walles, gdje je u gradiću Llandoveryju početkom prosinca održan četverodnevni susret na kojem su partneri razmjenjivali iskustva vezana uz provedbu ovog europskog projekta.
- U Wallesu smo imali priliku upoznati njihovu tradicionalnu baštinu te na radionicama vidjeti vještine i tehnike izrade nakita od vune, budući da je taj dio Wallesa poznat upravo po uzgoju ovaca i preradi vune. Posjet Llandoveryju, gradiću od 3.500 stanovnika u istočnom Wallesu, bilo je novo vrijedno iskustvo, prije svega u dijelu koji se odnosio na tamošnju organizaciju rukotvorstva i zadrugarstva. Tamo su te djelatnosti organizirane puno jednostavnije nego kod nas, oslobođene su plaćanja poreza i vođenja poslovnih knjiga.

Tamošnja zadruga ima dvadesetak članova koji rade dobrovoljno, a novac od prodaje svojih proizvoda naplaćuju direktno od kupaca, pri čemu su oslobođeni bilo kakvog poreza, ukoliko ostvaruju godišnji prihod manji od 60 tisuća funti. Tako im je omogućena dodatna zarada bez nameta i papirologije – naglasio je Dejan Bjelivuk, predsjednik Udruge Ekomuzej Lepoglava.

Susret s partnerima u projektu Be Unique Dejan Bjelivuk i Emil Tkalec, voditelj Projektnog – razvojnog ureda, iskoristili su za predstavljanje aktivnosti lepoglavske udruge ali i za daljnje dogovore s predstavnicima slovenske Idrije oko provedbe projekta vezanog uz kulturnu baštinu i razvoj čipkarstva koji će biti financiran iz fonda Europske unije.
U Llandoveryju je predstavljen i nakit od lepoglavske čipke te haljina koja je bila izložena na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu lepoglavske čipke.

Pokrovitelji

 
 

Gastronomija i smještaj

Ukoliko vam treba smještaj za vrijeme Festivala čipke ili ako želite provjeriti gastronomske delicije koje se nude u lepoglavskoj regiji, pogledajte ih na linku niže i rezervirajte svoje mjesto u Lepoglavi.

Pročitaj više

PRODAJNA GALERIJA

Kupite originalnu Lepoglavsku čipku on-line! Čipke su upakirane u ekskluzivne papirnate omote u tri veličine ovisno o dimenziji čipke. Na omote je aplicirana oznaka "Izvorno hrvatsko" AF 008, markica Povjerenstva grada Lepoglave s kontrolnim brojem vrhunske kvalitete lepoglavske čipke, deklaracija sa podacima o čipki i čipkarici ...

Web trgovina

 

Brzi kontakt

Nazovite nas na
+385 42 770 137

Email
turizam@lepoglava–info.hr

Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva 2014 Susret s partnerima u velškom Llandoveryju