Izdvojeno

 
 

Europska unija financira zajednički projekt Lepoglave i Idrije za očuvanje baštine

Europska unija financirat će još jedan projekt Grada Lepoglave. Riječ je o zajedničkom projektu Lepoglave i slovenske Idrije - Zajednički čuvamo baštinu Europske unije / Skupaj ohranjamo dediščinsko znanje EU, vrijednom 10 tisuća eura.
Europska unija će ga financirati kroz program - Europe for Citizens i mjeru 2.1. Nastavak je to kontinuirane suradnje Lepoglave i Idrije na projektima razvoja kulture i očuvanja kulturne baštine, ujedno i treći zajednički projekt za čiju su realizaciju u protekle tri godine sredstva dobivena iz fondova Europske unije.

- Iskustvo i znanje koje imamo u privlačenju europskog novca pomoglo je da i za ovaj projekt dobijemo potporu Europske unije. Zajednički je to projekt dvije uspješne sredine koje veže čipkarska tradicija. I Lepoglava i Idrija žele sačuvati vlastitu baštinu koja je ujedno i baština te bogatstvo Europske unije, koja je prepoznala vrijednost našeg projekta – istaknuo je lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić, koji je 2012. godine, s načelnikom općine Idrija Bojanom Severom, potpisao povelju o bratimljenju Lepoglave i Idrije.

Projekt će se provoditi i biti realiziran tijekom iduće godine sa završnom aktivnošću u Idriji.
Naglasak projekta je na očuvanju tradicije i znanja izrade čipke na batiće, postupcima zaštite i razvoja čipkarstva te pripremi smjernica nacionalnim vladama i Europskoj uniji vezanih uz ovu tematiku.

- Kako danas ručni rad nije cijenjen, a mladi nemaju interes za učenje ove vještine, važno je popularizirati ta znanja, promovirati ih i podizati vrijednost ručnih radova. To se želi postići ostvarenjem ciljeva projekta, a to su promocija važnosti ručnog rada i umjetničko-obrtničkih proizvoda, razmjena znanja i iskustava među gradovima te različitim generacijama, poticanje  debata o različitim pristupima očuvanja tradicionalnih znanja i prenošenje tog znanja mlađim generacijama uz osmišljavanje novih ideja, prijedloga i mjera – pojasnio je Dejan Bjelivuk, predsjednik Udruge Ekomuzej Lepoglava, koja je uključena u ovaj projekt.

U planu je, u okviru projekta, prirediti zajedničku izložbu idrijske i lepoglavske čipke. Bit će to središnja izložba Festivala idrijske čipke iduće godine. Uz čipku će biti predstavljeni i tradicionalni obrti Idrije i Lepoglave.

U okviru projekta će biti organizirani i stručni savjeti te izrađena brošura koja će informirati  o projektu čiji će rezultati biti predstavljeni na Festivalu čipke u Lepoglavi iduće godine. Na Festivalu u Lepoglavi posjetitelji će moći razgledati izložbu koja će ranije biti postavljena u Idriji.

Pokrovitelji

 
 

Gastronomija i smještaj

Ukoliko vam treba smještaj za vrijeme Festivala čipke ili ako želite provjeriti gastronomske delicije koje se nude u lepoglavskoj regiji, pogledajte ih na linku niže i rezervirajte svoje mjesto u Lepoglavi.

Pročitaj više

PRODAJNA GALERIJA

Kupite originalnu Lepoglavsku čipku on-line! Čipke su upakirane u ekskluzivne papirnate omote u tri veličine ovisno o dimenziji čipke. Na omote je aplicirana oznaka "Izvorno hrvatsko" AF 008, markica Povjerenstva grada Lepoglave s kontrolnim brojem vrhunske kvalitete lepoglavske čipke, deklaracija sa podacima o čipki i čipkarici ...

Web trgovina

 

Brzi kontakt

Nazovite nas na
+385 42 770 137

Email
turizam@lepoglava–info.hr

Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva 2014 Europska unija financira zajednički projekt Lepoglave i Idrije za očuvanje baštine