Izdvojeno

 
 

Čipka i muškarci - čuvari tradicije

Da su muškarci direktno uključeni u čipkarstvo kroz povijest malo tko je znao. Njihovu značajnu ulogu objasio je Lothar Stang na svom predavanju održanom u subotu, 21. rujna. Godinama se bavio tim nesvakidašnjim istraživanjem i prikupio mnogo fotografija i zapisa o toj materiji.

Kroz povijest muškarci su izrađivali i rezbarili drvene batiće za svoje drage koje su se bavile čipkom, a u sklopu umjetničke akademije postojali su i crtači predložaka. U 17. stoljeću čipka je bila nezaobilazni detalj kraljevske mode koja je u to vrijeme predstavljala prestiž i bila izuzetno skupa.

 

Postoje podaci da je francuski pisac i filozof Jean-Jacques Rousseau znao izrađivati čipku na batiće, dok književnici Rainer Maria Rilke, Maksim Gorki i Miguel de Cervantes Saavedra spominju čipku u svojim pjesmama i romanima.

 

Pokrovitelji

 
 

Gastronomija i smještaj

Ukoliko vam treba smještaj za vrijeme Festivala čipke ili ako želite provjeriti gastronomske delicije koje se nude u lepoglavskoj regiji, pogledajte ih na linku niže i rezervirajte svoje mjesto u Lepoglavi.

Pročitaj više

PRODAJNA GALERIJA

Kupite originalnu Lepoglavsku čipku on-line! Čipke su upakirane u ekskluzivne papirnate omote u tri veličine ovisno o dimenziji čipke. Na omote je aplicirana oznaka "Izvorno hrvatsko" AF 008, markica Povjerenstva grada Lepoglave s kontrolnim brojem vrhunske kvalitete lepoglavske čipke, deklaracija sa podacima o čipki i čipkarici ...

Web trgovina

 

Brzi kontakt

Nazovite nas na
+385 42 770 137

Email
turizam@lepoglava–info.hr

Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva 2013 Čipka i muškarci - čuvari tradicije