Izdvojeno

 
 

Otvoren 21. međunarodni festival čipke

 

Svečanim programom održanim u festivalskom šatoru, podizanjem festivalske zastave, razgledom izložaba i vatrometom, u Lepoglavi je otvoren 21. međunarodni festival čipke.

Ispred predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, visoke pokroviteljice festivala, otvorio ga je potpredsjednik vlade i ministar graditeljstva Predrag Štromar.
- Lepoglavski je festival, kojim se mogu ponositi svi Lepoglavčani, jedan je od zaštitnih brendova Varaždinske županije i Hrvatske. Ovaj festival ima velik potencijal u povezivanju kulturne baštine i turizma koji treba iskoristi – rekao je tom prigodom predsjedničin izaslanik Štromar.

Brojne je goste pozdravio domaćin, lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić istaknuvši nacionalni značaj festivala koji okuplja sve čipkarske lokalitete i organizacije iz Hrvatske, ali i spaja Lepoglavu gotovo sa svim kontinentima. Poseban je naglasak u obraćanju gostima gradonačelnik Škvarić stavio na značajne obljetnice koje će biti obilježene tijekom trajanja 21. međunarodnog festivala čipke.

- 1892. godine čipkarstvo je ušlo u lepoglavsku školu i tamo je opstalo sve do danas, punih 125 godina. Ove godine obilježavamo 80 godina od otvorenja zgrade Banovinske čipkarske škole, objekta u kojem su čipkarice učile raditi čipku. Objekt je to koji je u prošlim vremenima imao značajnu ulogu u razvoju lepoglavskog kraja, a i danas, kada je u njoj smještena gradska uprava, ima svoju funkciju – rekao je Škvarić te podsjetio na projekt Centra za pavline nastao kao izraz brige za lepoglavsku baštinu.
- Više od dva desetljeća  sustavnog vođenja priče o lepoglavskoj čipki, zahvaljujući dobroj i pravoj vlasti koja je znala, prepoznala i sustavno gradila brend, festival je doživio svoje 21. izdanje – istaknuo je ispred Varaždinske županije zamjenik župana Tomislav Paljak dodajući da se čipka može raditi samo ako za to postoji ljubav kakvu prema njoj imaju lepoglavske čipkarice.

Prepoznavši čipkarstvo kao značajan dio lokalnog identiteta Ministarstvo kulture je i ove godine preuzelo pokroviteljstvo nad festivalom.
- Čipkarstvo u Lepoglavi jedinstveno je svjedočanstvo tradicijske kulture koja je ostavila neizbrisiv trag u kulturološkoj slici sredine – kazala je Martina Šimunković, izaslanica ministrice kulture.

Ispred ministra turizma nazočnima se obratio glavni tajnik Ministarstva turizma Ivo Bašić koji je kazao da ovaj festival stavlja Lepoglavu na kartu kontinentalnog turizma u Hrvatskoj.
- Ovakva događanja obogaćuju turističku ponudu kontinentalnog prostora, ali i čuvaju vlastitu kulturu, baštinu i identitet – istaknuo je Bašić.

Veleposlanik SR Njemačke u Republici Hrvatskoj, njegova ekselencija Thomas Schultze podsjetio je na brojne veze između Hrvatske i Njemačke među kojima je i vještina izrade čipke.
- Partnerstvo na festivalu prihvatili smo zbog činjenice da i Njemačka ima dugu tradiciju čipkarstva. Razlog za prihvaćanje partnerstva bilo je i to što je festival u Lepoglavi dobar način da pokažemo kako je razvoj kontinentalnog turizma bitan te da kontinentalni dio Hrvatske ima što ponuditi – rekao je veleposlanik Schultze.

Među ostalim gostima na otvorenju 21. međunarodnog festivala čipke  bile su i saborske zastupnice Marija Puh i Božica Makar, saborski zastupnik Anđelko Stričak, veleposlanica Slovenije njezina ekselencija Smiljana Knez, veleposlanica Bosne i Hercegovine njezina ekselencija Renata Paškalj, državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop, varaždinski biskup Josip Mrzljak te brojni gradonačelnici i načelnici među kojima i izaslanica Grada Zagreba Nevenka Jurić.

Prigodom otvaranja festivala 15 je čipkarica primilo, po prvi puta dodijeljena, priznanja počasne majstorice lepoglavske čipke. Iz ruku potpredsjednika vlade Predraga Štromara i lepoglavskog gradonačelnika Marijana Škvarića primila su ih: Dora Ledinščak, Ana Čretni, Jozefina Kramarić, Ivka Druško, Paula Druško, Štefica Migač, Ivka Botković, Barbara Žuliček, Ana Zidar, Julijana Husnjak, Stanislava Ježek, Magda Funda, Bara Bačak, Magdica Ježek i Barica Žulić.

Tijekom svečanosti otvaranja u glazbenom su dijelu programa nastupile mlade talentirane lepoglavske glazbenice, pjevačice Lucija Job i Marija Hodalj uz klavirsku pratnju Danijela Ota te Limena glazba Lepoglave. Počasnim su se pucnjem oglasili i višnjički i kamenički kuburaši.


U četvrtak počinje 21. međunarodni festival čipke

Podizanjem festivalske zastave i vatrometom, kojima će prethoditi svečanost otvorenja koja u festivalskom šatoru na terasi restorana Ivančica počinje u 18 sati, danas će u Lepoglavi biti otvoren 21. međunarodni festival čipke.

Ovogodišnje izdanje festivala, koje se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, trajat će do nedjelje, 24. rujna i bit će u znaku baštine europskih čipkarskih škola. Čipkarsku će baštinu i tradiciju posjetiteljima festivala predstaviti škole i institucije iz Belgije, Bosne i Hercegovine, Estonije, Mađarske, Italije, Poljske, Slovenije i po prvi puta Bugarske.

Zemlja partner 21. međunarodnog festivala čipke je Savezna Republika Njemačka čije će čipkarstvo predstaviti dvije ugledne čipkarske institucije.
Posjetitelji festivala imat će prigodu uživati u ljepoti čipke iz devet europskih zemalja te se, sudjelujući na radionicama i prateći stručne skupove, upoznati s čipkarskom tradicijom i baštinom lepoglavskog kraja.

Bogat popratni program posjetiteljima će ponuditi i dodatne kulturne i zabavne sadržaje.


Kolekcija Baština – lepoglavska čipka kao polazište i nadahnuće

Nema ništa savršenije u tekstilu od čipke. Njena finoća, vješto izrađeni i bogati detalji su umjetnost. Kao i damast, čipka nikada ne izlazi iz mode.

Tvornica tekstila Trgovišće  d.o.o., koja je utemeljena davne 1924. godine, u svojim kolekcijama uvijek traži polazište i nadahnuće u prebogatoj hrvatskoj baštini spajajući tako  tradiciju i kvalitetu.

Kolekcija, koju prvi puta predstavljamo na lepoglavskom festivalu, nastavak je našeg  druženja s čipkama od 1999. godine. Želja nam je bila pokazati čipku na novi, drukčiji  način i istovremeno pokazati da stvarna ljepota nikad ne prolazi.


Dani europske baštine na Festivalu čipke

Drugog festivalskog dana , 22. rujna 2017. obilježavamo Dane europske baštine – pridružite nam se u programima: razgledajte izložbe, sudjelujte u radionicama, posjetite ugasli vulkan Gaveznicu!

Posjetite stranicu http://www.europeanheritagedays.com/ i  otkrijete na zemljovidu Europe pod kojom zvjezdicom se krije Lepoglava i 21. međunarodni festival čipke! 


Jeste li znali odakle dolazi orašar, poznata figurica drvenog čovječuljka za otvaranje oraha?

Upravo iz regije  Erzgebirge u istočnoj Njemačkoj, odakle dolaze predstavnici Čipkarske škole iz mjesta Schneeberg.  Ova je regija poznata kao rudarsko područje i po umjetničkoj obradi drveta. Izrađuju nadaleko poznate božićne ukrase (anđele, piramide), glazbene kutije, figurice rudara (to je rudarsko područje!), razne figurice i ukrase i nama svima poznate figurice orašara po istoimenom baletu P. I. Čajkovskoga. 


Čipka oblači…

Izložba zemlje partnera Savezne Republike Njemačke usmjerena je na daljnji razvoj vještine čipkarstva pa prikazuje studijske radove apsolvenata Westsächsischen Hochschule Zwickau, Fakultät Angewandte Kunst Schneeberg.

Tema izložbe mogla bi glasiti Čipka oblači. Čipka trenutno u modi doživljava renesansu.

Izložba pokazuje kako čipka može biti na različite  načine upotrijebljena kao dodatak u odijevanju. Kao materijal ne upotrebljavaju se samo razne vrste konca nego i žica. Time se prikazuje daljnji razvoj čipke što se najbolje vidi kod apsolvenata za primijenjenu umjetnost.

Dio tih radova bit će prikazan na popodnevnoj modnoj reviji u subotu, 23. rujna 2017.

Moći ćete vidjeti:

 

  • Rekonstrukcije čipaka u Schneeberg tehnici
  • Radove diplomiranih tekstilnih dizajnerica: Steffi Schmat, Beatrice Müller,
  • Dječje radove iz Čipkarske škole u Schneebergu i radovi dječje grupe Steffi Schmatt
  • Izabrane radovi s radionica „ 10 godina ljetne akademije“, Schneeberg

 


Pokrovitelji

 
 

Gastronomija i smještaj

Ukoliko vam treba smještaj za vrijeme Festivala čipke ili ako želite provjeriti gastronomske delicije koje se nude u lepoglavskoj regiji, pogledajte ih na linku niže i rezervirajte svoje mjesto u Lepoglavi.

Pročitaj više

PRODAJNA GALERIJA

Kupite originalnu Lepoglavsku čipku on-line! Čipke su upakirane u ekskluzivne papirnate omote u tri veličine ovisno o dimenziji čipke. Na omote je aplicirana oznaka "Izvorno hrvatsko" AF 008, markica Povjerenstva grada Lepoglave s kontrolnim brojem vrhunske kvalitete lepoglavske čipke, deklaracija sa podacima o čipki i čipkarici ...

Web trgovina

 

Brzi kontakt

Nazovite nas na
+385 42 770 137

Email
turizam@lepoglava–info.hr

Nalazite se ovdje: Naslovnica vijesti