Izdvojeno

 
 

Etnografska zbirka Samostana-duhovnog centra „„Karmel sv. Ilije“ iz Bosne i Hercegovine predstavit će keranu čipku, necanje i rasplet

Čipkarska tehnika rasplet u Bosni i Hercegovini do sedamdesetih godina dvadesetog stoljeća bila je raširena osobito u sjevernim dijelovima, odnosno u Bosanskoj Posavini, gdje su se ovom čipkom ukrašavali dijelovi ženske i muške nošnje.

U okolici Dervente i Usori čipke urađene tehnikom raspleta nije bilo na muškim, nego samo na ženskim nošnjama. Dok je u okolici Orašja čipka rasplet,  raspljet, bila na muškim ljetnim hlačama gaćama na kojima su i najraskošniji uzorci ove čipke.

Iako nije bila obvezna kod ženskih nošnji u okolici Orašja žene su ranije ukrašavale pri dnu stare duge košulje izrađene od lana i pamuka. Uz košulje raspletom su se ukrašavale još i podsuknje unterci koje su se u ovom kraju počele nositi početkom dvadesetog stoljeća.

Prošle godine Luca Šošić iz Oštre Luke, u okolici Orašja, obnovila je umijeće izrade ove čipke, koje je zaboravila, a samu tehniku naučila od svoje majke.

Ono što je Luca započela je i koristeći ovu tehniku ne za ukrašavanje odjeće nego izradu čipke od raspleta kao samostalnog predmeta. 

Pokrovitelji

 
 

Gastronomija i smještaj

Ukoliko vam treba smještaj za vrijeme Festivala čipke ili ako želite provjeriti gastronomske delicije koje se nude u lepoglavskoj regiji, pogledajte ih na linku niže i rezervirajte svoje mjesto u Lepoglavi.

Pročitaj više

PRODAJNA GALERIJA

Kupite originalnu Lepoglavsku čipku on-line! Čipke su upakirane u ekskluzivne papirnate omote u tri veličine ovisno o dimenziji čipke. Na omote je aplicirana oznaka "Izvorno hrvatsko" AF 008, markica Povjerenstva grada Lepoglave s kontrolnim brojem vrhunske kvalitete lepoglavske čipke, deklaracija sa podacima o čipki i čipkarici ...

Web trgovina

 

Brzi kontakt

Nazovite nas na
+385 42 770 137

Email
turizam@lepoglava–info.hr

Nalazite se ovdje: Naslovnica vijesti Etnografska zbirka Samostana-duhovnog centra „„Karmel sv. Ilije“ iz Bosne i Hercegovine predstavit će keranu čipku, necanje i rasplet