Izdvojeno

 
 

Završen 21. međunarodni festival čipke

- Još smo jednom pokazali svu ljepotu i raskoš čipke, kako naše lepoglavske kojoj se svi dive tako i čipaka iz hrvatskih čipkarskih centara te devet europskih država. Zadovoljni smo što su kroz ova četiri dana u Lepoglavi boravili naši brojni prijatelji s kojma nas je povezala čarobna nit čipke. Vrijednost i kvalitetu festivala potvrdila je i SR Njemačka, naš ovogodišnji partner, brojni visoki gosti koji su boravili u Lepoglavi, a vjerujem i ostali posjetitelji koji su u Lepoglavi ovih dana mogli uživati u brojnim ponuđenim sadržajima – rekao je povodom zatvaranja 21. međunarodnog festivala čipke lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić.

Zadnjeg dana 21. međunarodnog festivala čipke održan je tradicionalni kulturno-umjetnički program "Lepoglavski kušlec" uz nastup kulturno-umjetnička društva iz Hrvatske i Slovenije. Započeo je mimohodom centrom Lepoglave, a nastavljen nastupima na glavnoj pozornici u festivalskom šatoru. Posjetiteljima su se plesovima i pjesmama krajeva iz kojih dolaze predstavili KUD Goričan, Hrvatsko kulturno društvo Pomurje iz Lendave u Sloveniji i KUD Marof iz Novog Marofa. U glazbenom djelu nastupio je Tamburaški orkestar Biseri iz Kamenice te Pihalni orkestar Alples  iz Železnikija s mažoretkinjama te Limena glazba Lepoglave koja je ovom prigodom održala svoj godišnji koncert.

Već tradicionalno festival je završen gradonačelnikovim gulašom, a kraj su festivala glasnim pucnjem označili kuburaši iz kuburaških udruga "Glasna kubura" iz Kamenice i "Prva kubura" iz Višnjice.

Tijekom cijelog dana posjetitelji su pavlinskom samostanu imali prigode razgledati izložbe čipaka te posjetiti 8. sajam tradicijskog rukotvorstva i starih zanata.
U lepoglavskoj župnoj crkvi održana je koncelebrirana sveta misa za čipkarice i sudionike 21. međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi.


Predstavljanje zemlje partnera

Prije osam desetljeća, 10. listopada 1937. godine, ban dr. Viktor Ružić otvorio je u Lepoglavi suvremeno opremljenu zgradu Banovinske čipkarske škole. Povodom tog značajnog jubileja u Lepoglavi je na navedenoj zgradi, u kojoj je danas smještena gradska uprava, otkrivena spomen ploča koja podsjeća na taj, u lepoglavskoj povijesti, značajan događaj.

Bila je to suvremeno opremljena zgrada sagrađena nastojanjem mnogih osoba iz tadašnjeg hrvatskog kulturnog, gospodarskog i političkog života, u kojoj su se lepoglavske čipkarice, pod vodstvom Danice Brössler, učile i usavršavale raditi čipku. Iako prvenstveno namijenjena čipkaricama, objekt je služio i za provođenje edukacije lokalnog stanovništva.

- Netko je prije 80 godina uvidio da je ovom ruralnom području potrebno pomoći te donio odluku da se izgradi, za to doba, moderan objekt i to na način o kojem danas možemo samo sanjati – u potpunosti financirajući njegovu izgradnju – istaknuo je lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić prigodom otkrivanja spomen ploče.

Tog trećeg dana trajanja 21. međunarodnog festivala čipke održan je, uz sudjelovanje predstavnika hrvatskih i inozemnih čipkarskih škola, stručni seminar na temu: Baština europskih čipkarskih škola. I oni najmlađi – polaznici dječjih vrtića u Lepoglavi i Žarovnici, svojim su se nastupima predstavili posjetiteljima festivala i to na glavnoj pozornici u festivalskom šatoru gdje je, uz kulturno-umjetnički program tijekom kojeg je nastupio KUD Oštrc iz Ruda, otvoren 8. sajam tradicijskog rukotvorstva i starih zanata.

Održano je i modno događanje "Očaranost – čipke kroz vrijeme" na kojem su predstavljeni čipkom inspirirani modni detalji nastali u dvije ustanove iz Njemačke – Kulturzentrum "Golden Sonne" i Čipkarska škola iz Scneeberga.

Posjetiteljima festivala ovom se prigodom predstavila zemlja partner - Savezna Republika Njemačka. Na štandu zemlje partnera posjetitelji su mogli kušati perece i vina iz pokrajine Sjeverna Rajna te dobiti informacije o Njemačkoj.

- Sviđa mi se sve što imam prilike vidjeti na festivalu. Vidi se koliko su bliske kulture Hrvatske i Njemačke – rekao je Arne Hartig, savjetnik za politiku i voditelj Odjela za kulturu Njemačkog veleposlanstva.

I ove je godine Međunarodni festival čipke povezan s Varaždinskim baroknim večerima u okviru čijeg je programa u župnoj crkvi u Lepoglavi nastupio Trio d'oro u kojem nastupa vrsni glazbenik iz Lepoglave, Vjeran Ježek, solist Münchenske filharmonije.

Program trećeg dana 21. međunarodnog festival čipke zaključenje zabavno-glazbenim programom u festivalskom šatoru gdje je okupljene zabavljao glazbeni sastav Treća smjena.


Drugog dana 21. međunarodnog festivala čipke obilježen Dan europske baštine


Stručnim predavanjima i UNESCO-vim radionicama na temu ručnih radova i baštine, kojima je ujedno obilježen Dan europske baštine, započeo je program drugog dana 21. međunarodnog festivala čipke.

Uz radionice koje su trajale tijekom gotovo cijelog dana, posjetitelji su od jutarnjih sati mogli razgledati izložbe čipaka.. U poslijepodnevnim je satima, u prostoru pavlinskog samostana, otvorena i filatelistička izložba Kluba mladih filatelista Trakošćan koja donosi prikaz poštanski marki s motivima čipaka iz raznih krajeva svijeta.

U večernjim je satima u festivalskom šatoru predstavom "Bogi Ivač - znova" nastupilo Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu, a nakon njih uslijedila je zabavna večer uz nastup glazbenog sastava Podvinčani.

Otvorena filatelistička izložba- Iako je poštanska marka naizgled mala, njena je vrijednost velika. Marka nosi poruku o kulturnom i nacionalnom identitetu – rekla je, otvarajući filatelističku izložbu, Draženka Zagorec, voditeljica Poštanskog ureda Varaždin.
Izložbu je u priredio Klub mladih filatelista Trakošćan čiji je predsjednik Dino Murić zahvalio organizatorima 21. međunarodnog festivala čipke što su festivalski program uvrstili i ovu izložbu.

O samoj je izložbi govorio Milko Linec iz Maribora, iz čije su filatelističke zbirke poštanske marke izložene u prostoru pavlinsko samostana. Riječ je o markama koje predstavljaju idrijsko čipkarstvo te čipke iz raznih krajeva svijeta.

- Ova izložba pokazuje koliko je čipka rasprostranjena svijetom – rekao je Linec.

Nazočne je pozdravio i lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić podsjetivši da se Lepoglava, zahvaljujući svojoj bogatoj kulturi i baštini, našla na čak devet izdanja poštanskih marki.

- Sve što imate ako ne prezentirate isto je kao i da to nemate. Poštanske marke upravo su te koje prezentiraju ono vrijedno što imate – istaknuo je Škvarić.
Za vrijeme otvorenja izložbe, kojem su nazočili i Bojan Bračić, tajnik Udruženje europskih filatelističkih društava te predsjednik Varaždinskog društva kolekcionara Milan Pavleković, u prostoru pavlinskog samostana radio je izdvojen poštanski ured pošte u Lepoglavi koji je dijelio prigodne omotnice i marke sa žigom.

 


Otvoren 21. međunarodni festival čipke

 

Svečanim programom održanim u festivalskom šatoru, podizanjem festivalske zastave, razgledom izložaba i vatrometom, u Lepoglavi je otvoren 21. međunarodni festival čipke.

Ispred predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, visoke pokroviteljice festivala, otvorio ga je potpredsjednik vlade i ministar graditeljstva Predrag Štromar.
- Lepoglavski je festival, kojim se mogu ponositi svi Lepoglavčani, jedan je od zaštitnih brendova Varaždinske županije i Hrvatske. Ovaj festival ima velik potencijal u povezivanju kulturne baštine i turizma koji treba iskoristi – rekao je tom prigodom predsjedničin izaslanik Štromar.

Brojne je goste pozdravio domaćin, lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić istaknuvši nacionalni značaj festivala koji okuplja sve čipkarske lokalitete i organizacije iz Hrvatske, ali i spaja Lepoglavu gotovo sa svim kontinentima. Poseban je naglasak u obraćanju gostima gradonačelnik Škvarić stavio na značajne obljetnice koje će biti obilježene tijekom trajanja 21. međunarodnog festivala čipke.

- 1892. godine čipkarstvo je ušlo u lepoglavsku školu i tamo je opstalo sve do danas, punih 125 godina. Ove godine obilježavamo 80 godina od otvorenja zgrade Banovinske čipkarske škole, objekta u kojem su čipkarice učile raditi čipku. Objekt je to koji je u prošlim vremenima imao značajnu ulogu u razvoju lepoglavskog kraja, a i danas, kada je u njoj smještena gradska uprava, ima svoju funkciju – rekao je Škvarić te podsjetio na projekt Centra za pavline nastao kao izraz brige za lepoglavsku baštinu.
- Više od dva desetljeća  sustavnog vođenja priče o lepoglavskoj čipki, zahvaljujući dobroj i pravoj vlasti koja je znala, prepoznala i sustavno gradila brend, festival je doživio svoje 21. izdanje – istaknuo je ispred Varaždinske županije zamjenik župana Tomislav Paljak dodajući da se čipka može raditi samo ako za to postoji ljubav kakvu prema njoj imaju lepoglavske čipkarice.

Prepoznavši čipkarstvo kao značajan dio lokalnog identiteta Ministarstvo kulture je i ove godine preuzelo pokroviteljstvo nad festivalom.
- Čipkarstvo u Lepoglavi jedinstveno je svjedočanstvo tradicijske kulture koja je ostavila neizbrisiv trag u kulturološkoj slici sredine – kazala je Martina Šimunković, izaslanica ministrice kulture.

Ispred ministra turizma nazočnima se obratio glavni tajnik Ministarstva turizma Ivo Bašić koji je kazao da ovaj festival stavlja Lepoglavu na kartu kontinentalnog turizma u Hrvatskoj.
- Ovakva događanja obogaćuju turističku ponudu kontinentalnog prostora, ali i čuvaju vlastitu kulturu, baštinu i identitet – istaknuo je Bašić.

Veleposlanik SR Njemačke u Republici Hrvatskoj, njegova ekselencija Thomas Schultze podsjetio je na brojne veze između Hrvatske i Njemačke među kojima je i vještina izrade čipke.
- Partnerstvo na festivalu prihvatili smo zbog činjenice da i Njemačka ima dugu tradiciju čipkarstva. Razlog za prihvaćanje partnerstva bilo je i to što je festival u Lepoglavi dobar način da pokažemo kako je razvoj kontinentalnog turizma bitan te da kontinentalni dio Hrvatske ima što ponuditi – rekao je veleposlanik Schultze.

Među ostalim gostima na otvorenju 21. međunarodnog festivala čipke  bile su i saborske zastupnice Marija Puh i Božica Makar, saborski zastupnik Anđelko Stričak, veleposlanica Slovenije njezina ekselencija Smiljana Knez, veleposlanica Bosne i Hercegovine njezina ekselencija Renata Paškalj, državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop, varaždinski biskup Josip Mrzljak te brojni gradonačelnici i načelnici među kojima i izaslanica Grada Zagreba Nevenka Jurić.

Prigodom otvaranja festivala 15 je čipkarica primilo, po prvi puta dodijeljena, priznanja počasne majstorice lepoglavske čipke. Iz ruku potpredsjednika vlade Predraga Štromara i lepoglavskog gradonačelnika Marijana Škvarića primila su ih: Dora Ledinščak, Ana Čretni, Jozefina Kramarić, Ivka Druško, Paula Druško, Štefica Migač, Ivka Botković, Barbara Žuliček, Ana Zidar, Julijana Husnjak, Stanislava Ježek, Magda Funda, Bara Bačak, Magdica Ježek i Barica Žulić.

Tijekom svečanosti otvaranja u glazbenom su dijelu programa nastupile mlade talentirane lepoglavske glazbenice, pjevačice Lucija Job i Marija Hodalj uz klavirsku pratnju Danijela Ota te Limena glazba Lepoglave. Počasnim su se pucnjem oglasili i višnjički i kamenički kuburaši.


U četvrtak počinje 21. međunarodni festival čipke

Podizanjem festivalske zastave i vatrometom, kojima će prethoditi svečanost otvorenja koja u festivalskom šatoru na terasi restorana Ivančica počinje u 18 sati, danas će u Lepoglavi biti otvoren 21. međunarodni festival čipke.

Ovogodišnje izdanje festivala, koje se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, trajat će do nedjelje, 24. rujna i bit će u znaku baštine europskih čipkarskih škola. Čipkarsku će baštinu i tradiciju posjetiteljima festivala predstaviti škole i institucije iz Belgije, Bosne i Hercegovine, Estonije, Mađarske, Italije, Poljske, Slovenije i po prvi puta Bugarske.

Zemlja partner 21. međunarodnog festivala čipke je Savezna Republika Njemačka čije će čipkarstvo predstaviti dvije ugledne čipkarske institucije.
Posjetitelji festivala imat će prigodu uživati u ljepoti čipke iz devet europskih zemalja te se, sudjelujući na radionicama i prateći stručne skupove, upoznati s čipkarskom tradicijom i baštinom lepoglavskog kraja.

Bogat popratni program posjetiteljima će ponuditi i dodatne kulturne i zabavne sadržaje.


Kolekcija Baština – lepoglavska čipka kao polazište i nadahnuće

Nema ništa savršenije u tekstilu od čipke. Njena finoća, vješto izrađeni i bogati detalji su umjetnost. Kao i damast, čipka nikada ne izlazi iz mode.

Tvornica tekstila Trgovišće  d.o.o., koja je utemeljena davne 1924. godine, u svojim kolekcijama uvijek traži polazište i nadahnuće u prebogatoj hrvatskoj baštini spajajući tako  tradiciju i kvalitetu.

Kolekcija, koju prvi puta predstavljamo na lepoglavskom festivalu, nastavak je našeg  druženja s čipkama od 1999. godine. Želja nam je bila pokazati čipku na novi, drukčiji  način i istovremeno pokazati da stvarna ljepota nikad ne prolazi.


Pokrovitelji

 
 

Gastronomija i smještaj

Ukoliko vam treba smještaj za vrijeme Festivala čipke ili ako želite provjeriti gastronomske delicije koje se nude u lepoglavskoj regiji, pogledajte ih na linku niže i rezervirajte svoje mjesto u Lepoglavi.

Pročitaj više

PRODAJNA GALERIJA

Kupite originalnu Lepoglavsku čipku on-line! Čipke su upakirane u ekskluzivne papirnate omote u tri veličine ovisno o dimenziji čipke. Na omote je aplicirana oznaka "Izvorno hrvatsko" AF 008, markica Povjerenstva grada Lepoglave s kontrolnim brojem vrhunske kvalitete lepoglavske čipke, deklaracija sa podacima o čipki i čipkarici ...

Web trgovina

 

Brzi kontakt

Nazovite nas na
+385 42 770 137

Email
turizam@lepoglava–info.hr

Nalazite se ovdje: Naslovnica vijesti