Izdvojeno

 
 

Informacije

INFORMACIJE:
Turistička zajednica grada Lepoglave
Hrvatskih pavlina 7, 42250 Lepoglava, Hrvatska
tel. +385 (0)42 770 137
tel. +385 (0)42 494 317
telefaks +385 (0)42 770 137
telefaks +385 (0)42 494 315
mob. +385 (0)99 200 1937, +385 (0)98 844 428, +385 (0)99 733 0568
e-pošta: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
internetska adresa: www.cipkarski-festival.com,
www.lepoglava-info.hr/festival-cipke

Turističko kulturno-informativni centar

TKIC d.o.o.
adresa /adress : Hrvatskih pavlina 7, 42250 Lepoglava, Croatia
telefon / telephone : +385 42 494 308
telefaks / fax : +385 42 494315
web : www.tkic.hr
e-mail : Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Udruga Ekomuzej
Adresa/ Adress: Trg prvog hrvatskog sveučilišta 7, 42250 Lepoglava
Telefon/ Telephone: + 385 42 494 311
Email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 

Preporučujemo

PREPORUČUJEMO: // HIGHLY RECOMMENDED:

O turističkoj i ugostiteljskoj ponudi Lepoglave informacije su dostupne putem Turističke zajednice grada Lepoglave na info-punktu za vrijeme trajanja festivala ili na internetskim stranicama: www.atklepoglava.hr i www.lepoglava-info.hr.

Posjetite jedini očuvani vulkan u kopnenom dijelu Hrvatske u Lepoglavi i pronađite poludragi kamen ahat uz stručno vodstvo.

Lepoglavski Rangerov put - posjet crkvama i kapelicama oslikanima Rangerovim freskama.

Atrakcije

ATRAKCIJE // ATTRACTIONS

Rangerov lepoglavski put: Crkva Blažene Djevice Marije u Lepoglavi – Kapelica sv. Ivana na Gorici – Kapelica sv. Jurja u Purgi – Kapelica Majke Božje Snježne kod Kamenice // Ranger's Lepoglava Path: The Church of Blessed Virgin Mary in Lepoglava – St. John's Chapel in Gorica – St. George’s Chapel in Purga – the Chapel of Mother of Snow in Kamenica 

Posjetite jedini sačuvani vulkan u kopnenom dijelu Hrvatske u Lepoglavi i nađite poludragi kamen uz stručno vodstvo // Visit the only preserved volcano in the continental part of Croatia, in Lepoglava, and find a semi–precious stone with a professional guideLepoglava

Zibelka si belih fratrov,
Zibelka si sega kraja,
Zibelka si vel’ke škole
I zibelka šlingeraja.

 

Lepoglava, naselje u slikovitom zagorskom pejzažu, nadaleko dviju trasa europskih autocesta Zagreb– Graz te Zagreb– Budimpešta, jedno je od najstarijih i najpoznatijih mjesta u Hrvatskoj; kolijevka je znanosti, umjetnosti i kulture koju su stvarali pavlini već od1400. godine.
 
Ime Lepoglava (Lepoglava) u dokumentima prvi put se spominje 1399. godine, a već slijedeće 1400. godine grof i ban Herman Celjski osniva samostan pustinjaka sv. Pavla “sub” Lepoglava, što se najvjerojatnije odnosi na srednjovjekovni grad na brdu gdje se nalazi crkvica Sv. Ivana.
 
Pavlinski samostan postaje kolijevkom kulturno – prosvjetnog i znanstvenog rada. Već 1503. godine osnovan je seminar pavlinskog reda koji 1582. prerasta u gimnaziju; 1656. uveden je studij filozofije, nešto kasnije i teologije, a 1674. godine posebnom odlukom Leopolda I i pape Klementa X, pavlini dobivaju dozvolu za dodjelu doktorata iz filozofije i teologije.

U Lepoglavi je obranjeno oko 75 doktorskih disertacija (koliko je do danas istraženo) pa je Lepoglava s pravom stekla status prvog hrvatskog sveučilišta. Rad Lepoglavskih pavlina bio je raznovrstan i bogat: bili su stvaraoci hrvatske knjige, odgojitelj, savjetnici, kipari, slikari, promicatelji umjetnosti i kulture i ostavili su neizbrisiv trag u životu Hrvatske. Povrh svega dijelili su sudbinu hrvatskog naroda – bili su veliki rodoljubi. Među brojnim pavlinima mnogo je onih koji zaslužuju da ih se spominje i pamti. To su: Hilarion Gašparoti, Nikola Ranger, Ivan Krištalovec, Andrija Egger i drugi.
 
No, najznačajniji su, svakako Ivan Belostenec, autor Gazophylaciuma (“kinčene komore, ali nešto gdje je spravljen kinč“) – riznice leksičkog blaga. Ivan Ranger, barokni slikar koji je oslikao kapelu sv. Ivana na Gorici, Sv. Jurja Lepoglavskoj Purgi, Kamenici, Višnjici, te središnji samostan i župnu crkvu u Lepoglavi, pa je lepoglavska crkva svojevrsna galerija Rangerova stvaralaštva. Ivan Belostenec i Ivan Ranger pavlini su baroknog duha i izraza – riječju i likovnim izrazom. Izuzetna djelatnost pavlina prekinuta je 1786. godine ukidanjem pavlinskog reda, ukazom Josipa II. Zamire sav kulturni i znanstveni rad, a pavlini su iz Lepoglave prognani.
 
Sredinom 19. stoljeća, točnije 1854., pavlinski samostan pretvoren je u kaznionicu koja je i danas središnja kaznionica Hrvatske. Tek 2001. godine, nakon stoljeća i pol, pavlinski kompleks odijeljen je od kaznioničkog i predan u vlasništvo i upravi Biskupije varaždinskoj. Kaznioničko razdoblje od 30. – 90. godina 20. stoljeća obilježeno je velikim povijesnim događajima i političkim previranjima. Između dva rata tu su robijali komunisti, revolucionari: Josip Broz Tito, Moša Pijade, Rodoljub Ćolaković, Radivoje Davidović, Mihajlo Javorski i dr. Za vrijeme drugog svjetskog rata u Lepoglavskom zatvoru stradalo je preko 2000. antifašista, a 70- tih godina, odnosno posljednjih 30. godina u Lepoglavskoj tamnici zatočeni su bili “hrvatski proljećari” dr. Šime Đodan, dr. Hrvoje Šošić, pjesnik i mislilac Vlado Gotovac, hrvatski sveučilištarci Dražen Budiša, Dobroslav Paraga, Ivan Zvonimir Čičak, te dr. Franjo Tuđman, prvi predsjednik samostalne Hrvatske. Tu je teške dane tamnovanja proveo kardinal Alojzije Stepinac.
 
Demokratske promjene i proglašenje slobodne i neovisne Hrvatske 90 – tih godina omogućuje potpuno nov odnos prema Lepoglavi, vrijednostima Lepoglave, posebno prema njezinoj izuzetno bogatoj prošlosti. Cilj je vratiti Lepoglavi ugled baroknog razdoblja, otkriti i ukazati naraštajima što je Lepoglava značila u području školstva, znanosti, kulturi i umjetnosti. Jedna od najznačajnijih i najvažnijih manifestacija su: Lepoglavski dani, kasnije prerasle u Međunarodni festival čipke, koji svojim programima, znanstveno – stručnim skupovima, okruglim stolovima na najbolji mogući način ukazuje na veliko bogatstvo tog, nekad sveučilišnog mjesta.
Središnje mjesto zauzima Lepoglavska čipka, a zainteresiranost domaćih i stranih istraživača dokazuje da je ova rukotvorina u kontinuitetu, od pavlina do današnjih dana, neprocjenjiva vrijednost. Lepoglavska čipka davno je zapažena u Europi 1937. u Parizu nagrađena zlatnom, 1939. u Berlinu brončanom medaljom, a 1996. godine zapažena je na Ljetnim olimpijskim igrama u Atlanti.
 
Marko Glogović, pavlinski aspirant, rekao je: “Među najznamenitijim hrvatskim samostanima bila je Lepoglava, slavna majka našega visokog školstva, katedrale duha, elitno okupljalište najvećih umova toga doba.


Kontakt

INFORMACIJE:


Turistička zajednica grada Lepoglave
Hrvatskih pavlina 7, 42250 Lepoglava, Hrvatska


tel. +385 (0)42 770 137
tel. +385 (0)42 494 317


telefaks +385 (0)42 770 137
telefaks +385 (0)42 494 315


mob. +385 (0)99 200 1937, +385 (0)98 844 428, +385 (0)99 733 0568


e-pošta: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


internetske adrese:
www.cipkarski-festival.com
www.lepoglava-info.hr/festival-cipke


Pokrovitelji

 
 

Gastronomija i smještaj

Ukoliko vam treba smještaj za vrijeme Festivala čipke ili ako želite provjeriti gastronomske delicije koje se nude u lepoglavskoj regiji, pogledajte ih na linku niže i rezervirajte svoje mjesto u Lepoglavi.

Pročitaj više

PRODAJNA GALERIJA

Kupite originalnu Lepoglavsku čipku on-line! Čipke su upakirane u ekskluzivne papirnate omote u tri veličine ovisno o dimenziji čipke. Na omote je aplicirana oznaka "Izvorno hrvatsko" AF 008, markica Povjerenstva grada Lepoglave s kontrolnim brojem vrhunske kvalitete lepoglavske čipke, deklaracija sa podacima o čipki i čipkarici ...

Web trgovina

 

Brzi kontakt

Nazovite nas na
+385 42 770 137

Email
turizam@lepoglava–info.hr

Nalazite se ovdje: Naslovnica Info stranice